Het robotwonder van India

Alexander Pil
29 oktober 2019

De verkoop van industriële robots in India bereikte in 2018 een nieuw record. Met 4771 nieuw geïnstalleerd units gingen er 39 procent meer robots over de toonbank. India staat nu op de elfde plaats wereldwijd wat betreft jaarlijkse installaties.

‘India is een van de sterkst groeiende economieën van de opkomende markten in Azië’, zegt Junji Tsuda, president van International Federation of Robotics (IFR). ‘Waar de recente resultaten wereldwijd vrij gematigd waren, boekte India een indrukwekkende groei van 39 procent in 2018. Het aantal robotinstallaties groeit nu al enkele jaren snel. Tussen 2013 en 2018 zag India een gemiddelde jaarlijkse groei van 20 procent.’

En de rek is er zeker nog niet uit. Het Indiase bbp zal dit jaar naar verwachting met meer dan 7 procent groeien en bedrijven in veel industrieën zijn van plan hun capaciteit uit te breiden. De automobielindustrie blijft veruit de grootste industrie voor robots, met een aandeel van 44 procent van de totale installaties. Maar de groeimotor in 2018 was de algemene industrie, die met 28 procent groeide. Onder die noemer schaart IFR de rubber- en kunststofindustrie, de metaalindustrie en de elektrische/elektronische industrie.

Het potentieel van India voor robotleveranciers blijkt uit de lage robotdichtheid in het land. In de maakindustrie zijn er slechts vier industriële robots per tienduizend werknemers. In de auto-industrie is het met 99 robots iets beter, maar India is ver verwijderd van bijvoorbeeld Indonesië (440 per tienduizend), China (732) en koploper Zuid-Korea (2589).