Het nieuwe tijdperk van multidimensionale productie

Bas Michielsen is salesmanager bij B&R Industriële Automatisering.

Leestijd: 5 minuten

De huidige fabrieken en machines nemen veel ruimte in beslag. Maar slechts een fractie van hun oppervlak draagt daadwerkelijk bij aan het productieproces. Veel van de footprint is gereserveerd louter om producten te verplaatsen. Het is tijd om los te komen van die oude beperkingen en de weg vrij te maken voor een nieuw tijdperk van productiviteit. Zoals met het Acopos 6D-systeem van B&R.

Transportbanden, draaitafels, carrousels – er zijn veel manieren om producten van het ene bewerkingsstation naar het andere te verplaatsen. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze dragen niet bij aan het productieproces zelf. Integendeel, ze nemen waardevolle vloeroppervlakte in en verminderen de output per vierkante meter. ‘Voor fabrikanten van machines en apparaten is producttransport gewoon een noodzakelijk kwaad’, zegt mechatronica-expert Dario Rovelli van B&R, zonder er doekjes om te winden.

Naast alle ruimte die ze innemen, hebben conventionele producttransportsystemen nog een tweede kostbaar nadeel: ze maken de machine inflexibel. Henry Ford bereikte zijn doorbraak in industriële massaproductie via transportbanden en strikte productiecycli. Maar wat eens de productiviteit naar grote hoogten bracht, trekt het nu naar beneden. Rovelli: ‘Om te voldoen aan de eisen van kleinere batches, kortere levenscycli en toenemende personalisatie moeten we de ketenen van strikt sequentiële productie van ons afschudden.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.