Het is weer voorbij, die mooie upturn

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Met een sombere Miljoenennota reeds openbaar druppelen ook de donkere financiële plaatjes voor de hightech binnen. Werkgeversorganisatie FME-CWM concludeert uit een rondgang langs Nederlandse ondernemers dat de ’groei met met piepende remmen tot stilstand lijkt te komen‘, marktonderzoeker Gartner ziet een belabberd einde van 2011 voor de halfgeleiderindustrie en anticiperend op een doorwerking daarvan in 2012 zijn de prognoses voor de halfgeleidermachinemarkt al naar beneden bijgesteld.

Een downturn kon bijna niet uitblijven toen enkele weken geleden schuldencrises, weinig daadkrachtig politiek optreden en Aziatische groeivertraging de beurskoersen in vrije val deden geraken. Aan het begin van de zomer was overigens al wel duidelijk dat de groei zou afvlakken. De verminderde orderinname die ASML constateerde, was daarvan een van de eerste tekenen. Twee weken geleden nog waren de cijfers van VDL van dezelfde toonzetting.

De cijfers die nu naar buiten komen, zijn een slag pessimistischer. In het voorjaar verwachtten ondernemers een groei van 6,9 procent in de tweede helft van dit jaar. Daar is in de recente FME-conjuctuurtest nog slechts 0,6 procent van over. De stagnatie zal zeker tot 2013 aanhouden; pas in dat jaar herpakt de hightech zich weer enigszins, denken de topmannen. Met een dubbele dip wordt vooralsnog geen rekening mee gehouden, maar ’falend politiek leiderschap vergroot het risico daarop wel‘, aldus FME-CWN.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.