Het Belgische Campine haalt recordcijfers uit recyclage autobatterijen
Campine haalde dit eerste halfjaar recordcijfers binnen met stijgingen in de omzet, winst en beurskoers. Dat was grotendeels te danken aan de overname van recyclagefabrieken in Frankrijk. Dalende prijzen voor antimoontrioxide speelden het Kempense bedrijf dan weer parten.
Campine recycleert vooral loodzuurbatterijen. Brandstofwagens gebruiken zulke batterijen om hun elektrische boordsystemen te voorzien van energie, en de wagen op te starten. Zelfs elektrische wagens, die meestal van stroom voorzien worden via lithium-ion batterijen, hebben doorgaans nog steeds een loodzuurbatterij aan boord.

Uit die loodzuurbatterijen haalt Campine vooral lood en antimoon, dat laatste is belangrijk voor de brandvertrager antimoontrioxide. Het recyclagebedrijf verkoopt volgens cijfers van De Tijd jaarlijks 60.000 ton lood en 12.000 ton antimoontrioxide. Dat maakt het één van Europa’s belangrijkste recyclagebedrijven, en de grootste antimoontrioxide-producent buiten China.
Op een aandeelhoudersvergadering eerder dit jaar stelde ceo [Wim De Vos] (https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/aandelen-brussel/campine-ceo-wim-de-vos-ik-slaap-heel-goed-we-zien-nog-voor-vele-jaren-groei-/10470004.html) het zo: ‘Er is een tekort aan lood in Europa en de vraag blijft relatief constant. Loodzuurbatterijen zitten in alle auto’s, klassieke en elektrische. Tot zelfs na 2030 wordt nog groei in dat segment voorspeld. Ik slaap ’s nachts heel goed. Met Campine zien we nog jaren business in de recyclage van loodzuurbatterijen.’
Vergeleken met het eerste semester van 2022 steeg de omzet dit halfjaar met 11% naar 173 miljoen euro. De EBITDA steeg naar 16,7 miljoen, een groei van 24%. De overname in 2022 van recyclagefabrieken van de in moeilijkheden verkerende Franse Recylex-groep stuwt die cijfers.
Toch tonen de laatste cijfers ook het cyclische karakter aan van een bedrijf als Campine. Waar het recyclagebedrijf de voorbije jaren vooral goede resultaten neerzette door hoge materiaalprijzen, zakte dit laatste halfjaar de prijs van antimoontrioxide in elkaar. Dat zorgde voor een omzetdaling van 10% bij de afdeling Specialty Chemicals.