Het aanstekelijke enthousiasme van mechatronicafenomeen Maarten Steinbuch

René Raaijmakers
Leestijd: 13 minuten

Hij wil momentum, meer schwung in de tent. Het Programme for High-Tech Systems lijkt voorlopig kans te maken op een budget van 20 miljoen euro, maar dat vindt hoogleraar Maarten Steinbuch niet passen bij zijn ambities en dat van de hightechindustrie. Het moet volgens hem naar 100 miljoen euro. ’Pas dan kunnen we echt een boost maken.‘

Zijn baard, studentikoze kleding, vrolijke stemming en aanstekelijk enthousiasme maken Maarten Steinbuch tot de waarschijnlijk meest aaibare hoogleraar van de TU Eindhoven. Op zijn kamerdeur in de catacomben van de Eindhovense werktuigbouwbunker prijkt zijn foto. Als Ome Willem, olijk lachend met honkbalpetje, geschoten op een promotietoer voor techniek. Want dat soort dingen doet hij er ook bij naast een vakgroep die verreweg de meeste studenten trekt bij werktuigbouw in Eindhoven. Hij is fervent evangelist voor technische studies.

We spreken het fenomeen op zijn werkkamer, een ruimte die aan een zijde is dichtgemetseld met ordners en boeken. Tijdens de fotosessie kan hij het niet laten om daar even een werktuigbouwkundig werkje van zijn grootvader uit te plukken. Techniek zit bij de Steinbuchs in de familie. In de woordenstroom van de hoogleraar valt het woordje leuk opvallend vaak. Ik heb het nog eens nageteld: in ruim anderhalf uur uitgewerkte gesprekken laat Steinbuch het 55 keer vallen – gemiddeld meer dan een keer per twee minuten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.