Hermes vangt bot bij rechter, Canon doet Océ-bod gestand

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Canon doet zijn bod van 8,60 euro per Océ-aandeel gestand. Dat maken de betrokken partijen bekend nadat de Ondernemingskamer gisteren alle verzoeken van de kritische aandeelhouders Hermes en Universities Superannuation Scheme (USS) van tafel heeft geveegd. Tijdens de aanmeldingstermijn, die afgelopen maandag sloot, hebben de Japanners 43 procent van de gewone stukken overgedragen of aangeboden gekregen. Zelf hadden ze al 28,3 procent in handen. In totaal heeft Canon nu dus een belang van ruim 71 procent. Aandeelhouders die nog niet op het bod zijn ingegaan, kunnen dit alsnog doen tijdens de na-aanmeldingstermijn, die afloopt op 19 maart.

Met steun van de Vereniging van Effectenbezitters hadden Hermes en USS een enquêteverzoek ingediend bij de Ondernemingskamer. De aandeelhouders zijn het niet eens met de gang van zaken bij het overnameproces en hadden de rechter gevraagd deze tegen het licht te houden en ondertussen de besluiten genomen tijdens de recente aandeelhoudersvergadering op te schorten. Het was ze met name te doen om de statutenwijziging die het mogelijk maakt preferente aandelen over te dragen als gewone aandelen met volledig stemrecht en de benoeming van vier Canon-afgevaardigden in de Venlose raad van commissarissen.

Op beide punten heeft Canon de aandeelhouders inmiddels een handreiking gedaan. Het Japanse concern zal de preferente stukken die het krijgt van ASR, Ducatus en ING voor maar 3 procent laten meetellen, zoals afgesproken toen deze werden uitgegeven in ruil voor financiering. Daarnaast heeft het de toezegging gedaan dat commissarissen met een belangenconflict niet deelnemen aan de besluitvorming. Dit geldt ook voor de mensen die het zelf heeft voorgedragen en van wie de aandeelhouders onlangs de benoeming hebben goedgekeurd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.