Hergebruik uitgangspunt voor verpakkingsmachine Breda

Alexander Pil
Leestijd: 6 minuten

Afgelopen maart tijdens de Anuga Foodtec-beurs in Keulen deed het Packblocks-concept van Breda Packaging heel wat stof opwaaien. Het verpakkingssysteem voor trays en wrap-around dozen leek in niets op de tientallen inpakoplossingen die de concurrentie op haar stands demonstreerde. De machine van het Deventer bedrijf is flexibel, eenvoudig te bedienen en gebruikt de laatste stand der techniek, onder meer van B&R Industrial Automation.

Anderhalf jaar geleden kregen projectleider Ron Fortman, engineer Maarten Boer en softwaredesigner Martijn Weijers een unieke opdracht. Het management van Breda Packaging vroeg hun om een compleet nieuwe machine te ontwikkelen. ‘We konden met een leeg vel papier beginnen. Dat maak je niet vaak mee’, vertelt Fortman. Net als de bestaande oplossingen van Breda Packaging moest het een end-of-line wrap-around-machine worden die transportverpakkingen om een serie eindproducten vouwt en plakt. De basis is altijd een vlak stuk karton – een zogeheten plano – waarmee je strak kunt verpakken en je materiaal bespaart. ‘Dat is niet altijd de juiste oplossing, maar voor veel producten wel’, aldus Fortman.

De eerste stap in het ontwerpproces was de keuze om de machine niet te breed te maken. Waar systemen van Breda Packaging in het verleden nog wel eens probeerden alles te kunnen, richtte het nieuwe ontwikkelteam zich uitsluitend op kleine tot middelgrote verpakkingen die je vaak in de schappen van de supermarkt ziet staan. ‘Die dozen gaan zo het schap in’, vertelt Fortman. ‘Vaak trekken vakkenvullers de bovenkant eraf langs een perforatierandje, of halen ze er een hoedje vanaf.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.