Hergebruik metaalpoeder 3D-printen is veilig

Jessica Vermeer
14 februari 2020

UT-promovendus Laura Cordova Gonzalez concludeert dat metaalpoeders gebruikt in additive manufacturing veilig kunnen worden hergebruikt. Dit kan afval verminderen bij functionele onderdelen in onder meer lucht- en ruimtevaart en biomedische industrie.

Slechts een kleine hoeveelheid van het metaalpoeder dat in 3D-printen wordt gebruikt, wordt tot onderdeel gesmolten. Het overtollige poeder wordt na het printproces uit het eindproduct verwijderd en opgeslagen, maar er was onzekerheid over de kwaliteit van dit poeder. Hergebruiken is een risico dat de meeste bedrijven niet willen nemen.

Microporiën in onderdelen gemaakt van ongebruikt poeder (a en b) en hergebruikt poeder (c en d). Beeld: Universiteit Twente

Cordova Gonzalez beschrijft in haar proefschrift een methode om metaalpoeder veilig te hergebruiken voor selectief lasersmelten. De vier metaalpoeders die ze onderzocht, hadden allemaal verschillende eigenschappen na een aantal cycli van hergebruik, maar het had geen effect op de mechanische eigenschappen bij statische belasting.

Cordova Gonzalez adviseert om het poeder te analyseren na het eerste gebruik, na langdurige opslagperiodes en tussen de cycli door, afhankelijk van de benodigde betrouwbaarheid van het eindproduct.