Hemics en Demcon maken handscanner artritispatiënten marktrijp

Alexander Pil
22 april 2013

Hemics en Demcon starten met de ontwikkeling van de Handscan tot een marktrijp product. Dit door Hemics ontwikkelde niet-invasieve beeldvormend apparaat is bedoeld voor het monitoren van gewrichtsontsteking bij reumatoïde artritis (RA). Binnen de samenwerking zal Demcon zorg dragen voor de systeemengineering, elektronica, mechanica, optica en embedded software. Hemics blijft verantwoordelijk voor het data-algoritme dat de meetgegevens van de scanner vertaalt in klinische informatie voor de reumatoloog. De uitdaging voor de beide partners is een lichtgewicht, compact, gebruikersvriendelijk en betaalbaar apparaat te ontwikkelen. Naast de belichtingsmodule vereisen hiervoor een intuïtieve gebruikersinterface en het industrieel ontwerp speciale aandacht.

Philips-spin-off Hemics is naar eigen zeggen het eerste bedrijf ter wereld dat een niet-invasief beeldvormend apparaat ontwikkelt, dat de reumatoloog in de dagelijkse praktijk assisteert bij objectieve beoordeling van de ontstekingsgraad bij RA. Ontstekingsactiviteit is de belangrijkste parameter voor reumatologen bij behandelingsbeslissingen bij RA-patiënten. Remming van de ontsteking verhoogt de kwaliteit van leven voor de patiënt en beperkt onherstelbare schade op lange termijn. Het apparaat meet bloeddoorstroming in 22 gewrichten in de handen en polsen via een gepatenteerde methode van diffuse optische transmissie in combinatie met bloedstroommodulatie. Door gebruik te maken van optische technologie is het systeem veilig voor de patiënt en snel en goedkoop in gebruik.

Voor de uitontwikkeling tot een marktrijp product zochten wij een technologiepartner met een breed scala aan competenties en ruime ervaring in medische technologie‘, vertelt Michiel van Beek, vicepresident technologie bij Hemics. ’Na een uitgebreide selectie kwamen we uit bij Demcon. Zij beschikken over de vereiste capaciteiten en kwamen met een goed onderbouwd voorstel. Essentieel daarin is dat Demcon niet alleen de ontwikkeling, maar ook de productie op zich kan nemen. Begin van de zomer willen we een demonstrator presenteren.‘