Hembrug levert draaimachine voor ultraprecieze segmenten deeltjesversneller

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het Zwitserse Oerlikon Mechatronics heeft een Mikroturn 100-draaimachine besteld bij Hembrug Machine Tools. Oerlikon gaat het Haarlemse apparaat inzetten voor het nadraaien van ultraprecieze oxygen free copper (OFC) segmenten. De Zwitsers produceren de segmenten voor de zevenhonderd meter lange lineaire deeltjesversneller Swissfel van het Paul Scherrer Institut (PSI).

PSI-onderzoekers hebben een deeltjesversnellertechnologie ontwikkeld die compacter en energiezuiniger is dan vergelijkbare systemen. Een van de grote uitdagingen daarbij ligt bij de productie van koperen segmenten. De OFC-segmenten moeten tot op een micrometer nauwkeurig worden geproduceerd. PSI ontwikkelde het gehele productieproces waarbij het voor het nadraaien van de segmenten heeft gekozen voor een Mikroturn 100-machine. Voor deze applicatie heeft Hembrug zijn Mikroturn 100 uitgevoerd met extra voorzieningen voor trillingsdemping en een speciaal ontwikkelde hydrostatische torsiemotorspil met verbeterde rondloopnauwkeurigheid. Het gehele proces wordt nu geïmplementeerd bij Oerlikon Mechatronics; de productie zal medio 2013 starten en lopen tot 2016.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.