Helmondse batterijscale-up Eleo overgenomen door Japanse multinational

Paul van Gerven
5 april 2022

Het Japanse miljardenbedrijf Yanmar Holdings heeft een meerderheidsbelang verworven in Eleo, een in Helmond gevestigde startup gespecialiseerd in batterijtechnologie. Yanmar, dat onder meer industriële dieselmotoren en zware machines produceert, zal de oplossingen van Eleo gebruiken om zijn elektrische aandrijflijncapaciteiten voor offroad-toepassingen te vergroten.

Eleo, voorheen Spike Technologies, is een spin-off van een studentenproject aan de TU Eindhoven rond de ontwikkeling van een ​​elektrische motorfiets. De startup richt zich op maatwerk batterijsystemen voor industriële machines, commerciële voertuigen, maritieme toepassingen en e-mobiliteit. Onlangs kondigde het aan een productiefaciliteit van 3000 m2 op de Automotive Campus in Helmond te gaan bowuen.

Eleo gaat verder als onderdeel van Yanmar Power Technology. Beeld: Eleo

‘We zijn verheugd om samen te werken met Yanmar’, zegt Bas Verkaik, medeoprichter van Eleo. ‘Yanmars leidende positie, merkreputatie, wereldwijde netwerk en decennialange ervaring in offroad-toepassingen en Eleo’s geavanceerde modulaire batterijsystemen zijn een perfecte match om de acceptatie van elektrische aandrijflijnoplossingen wereldwijd te versnellen.’

Na de toetreding tot de Yanmar Group als onderdeel van Yanmar Power Technology, zal Eleo op de huidige locatie in Helmond blijven opereren als een zelfstandige entiteit onder zijn eigen merknaam. Eleo-oprichters Bas Verkaik, Jeroen Bleker en Bram van Diggelen zullen worden vergezeld door executives van Yanmar om de raad van bestuur van het bedrijf te vormen. De overname markeert het vertrek van een van de eerste investeerders, de Lumipol Group.