Heeft u zich al laten helpen?

Egbert Stremmelaar is voorzitter van de Feda en BU-director bij Eriks Aandrijftechniek.

Leestijd: 3 minuten

Tijdens het Sprint-symposium over medische technologie in Groningen maakte het ministerie van WVS onlangs een aantal belangrijke kengetallen bekend. Als we in de gezondheidszorg op deze wijze doorgaan, zullen in 2025 de kosten met vijftig procent zijn gestegen (de inflatie niet meegerekend) en zal 25 procent van de beroepsbevolking in die bedrijfstak werkzaam moeten zijn om de zorg überhaupt te kunnen leveren. Geen haalbare kaart en dus biedt de technologie uitkomst. Met behulp van slimme innovaties kan de kwaliteit van de zorg omhoog, kunnen de kosten worden beperkt en kan er voldoende zorg worden geleverd om aan de vraag te voldoen.

De trigger in dezen zijn ’slimme innovaties‘. Want juist ook deze terminologie wordt in de hightechindustrie gebruikt. We willen als bv Nederland een kennisgedreven land zijn dat innovatieve oplossingen aanbiedt in een aantal (top)sectoren.

Toch is de combinatie ’slim‘ en ’innovatie‘ niet zo logisch als op het eerste gezicht lijkt. Uit onderzoek van WVS blijkt dat een succesvolle innovatie te herleiden valt tot drie delen die voorwaardelijk zijn voor een goede innovatie. Dit zijn R&D (dertien procent), technische innovatie (zeventien procent) en sociale innovatie (zeventig procent). In de praktijk zien we dat vooral wordt ingestoken op de techniek, terwijl het vinden van de juiste omgeving (markt), de gewenste (product)kenmerken (benoemen) volgens de marktvraag en de juiste partners in die ontwikkeling vinden dus veel belangrijker zijn. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat bij het ontbreken van de sociale innovatie de technische innovatie tot (zo goed als) mislukken is gedoemd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen