HBM breidt productlijn krachtopnemers uit met IP68-versies

Alexander Pil
29 september 2014

HBM heeft zijn productlijn krachtopnemers uitgebreid met nieuwe typen en versies, die allemaal voldoen aan de IP68-norm en dus geschikt zijn voor metingen in zware, industriële omstandigheden. De U10M- en de S9M-series zijn uitgebreid met IP68-versies; de C10-lijn is helemaal nieuw. De drie lijnen dekken een nominaal meetbereik af van 500 N tot 1 MN.

Er zijn veel meettoepassingen in industriële omstandigheden die niet alleen zeer krachtige opnemers vereisen, maar die ook optimaal bestand moeten zijn tegen externe invloeden. HBM kwam jaren geleden al op de markt met hermetisch afgedichte opnemers, die gebaseerd zijn op rekstrooktechnologie. Naast het hermetisch afdichten van de meetopnemers met behulp van lasergelaste naden heeft HBM ook een betrouwbare bescherming voor de kabelverbindingen ontwikkeld die voorkomt dat er vocht of vuil in de sensoren komen.

De meetopnemers uit de U10M-serie zijn bijvoorbeeld optioneel leverbaar met een geïntegreerde kabelaansluiting. Daardoor is deze pancake-style krachtsensor momenteel de enige op de markt, die de hoge mate van bescherming conform de IP68-norm biedt, aldus HBM. De krachtopnemer doorstond tests, waarbij de sensor honderd uur onder water doorbracht en toch de hoogste nauwkeurigheid bleef bieden. Met de U10M-krachtopnemers kunnen krachten van 1,25 kN tot 500 kN worden gemeten.

De S-vormige, prijsgunstige S9M-krachtopnemers bereiken eenzelfde beschermingsniveau onder dezelfde condities, maar dan in een nauwkeurigheidsklasse tot 0,02 voor nominale krachten tussen 500 N en 50 kN. Dat maakt de meetresultaten nog betrouwbaarder.

De C10-drukkrachtopnemers zijn helemaal nieuw. Deze meetopnemers dekken nominale krachten af van 2,5 kN tot 1 MN en voldoen eveneens aan IP68. De opnemers hebben een lage inbouwhoogte waardoor ze nog beter in de testomgeving kunnen worden ingepast.