Hawo en Twenteq voegen productie samen in lean fabriek

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De zusterbedrijven Hawo Groep en Twenteq uit Rijssen hebben hun productielijnen geïntegreerd binnen de Topfabriek. Hawo verwacht dat de economische pieken en dalen in de verspaningsindustrie en modulebouw in de toekomst elkaar nog sneller zullen opvolgen. Bezettingsgraden van machines zullen daardoor voortdurend variëren waardoor kapitaalintensieve investeringen niet meer vanzelfsprekend zijn. Het zocht daarom contact met Twenteq. Door samen op te trekken in productie hopen de twee partijen ‘veel sneller te kunnen schakelen bij sterk wisselende marktomstandigheden’.

Hawo, van origine matrijzenbouwer en gereedschapmaker, telt zo‘n zestig medewerkers en is gespecialiseerd in hoogwaardige verspaning voor de luchtvaart en de energiemarkt. Met twintig medewerkers levert Twenteq machineonderdelen aan uiteenlopende markten van de halfgeleider- en de verpakkingsindustrie tot transport. Hoewel de partijen twee aparte organisaties blijven met elk hun eigen kerncompetenties, zijn afdelingen zoals verkoop,  bedrijfsbureaus, kwaliteitsafdeling en planning samengevoegd.

Hawo en Twenteq schakelde Stodt Toekomsttechniek in voor de begeleiding van de gewijzigde invulling van lean manufacturing en om de vorming van een gezamenlijke bedrijfscultuur te ondersteunen. ‘We willen samen uit de sterke punten van Hawo en Twenteq het beste halen en dat inzetten voor de hele fabriek’, verduidelijkt John Wiggerman, algemeen bedrijfsleider van zowel Hawo als Twenteq. ‘Sociale innovatie is daarbij belangrijk: de medewerkers bottom-up betrekken in het hele proces en hun kennis en kunde gebruiken om het bedrijf sterker te maken. Bij het kleinere Twenteq hadden we daar al ervaring mee opgedaan, bij Hawo was het nog niet zo ingeburgerd. Die cultuuromslag is een van de lastigste dingen in het proces. Daarnaast ligt er voor Hawo de uitdaging om een betere klantenspreiding te krijgen zoals Twenteq die al heeft. Op zijn beurt wil Twenteq leren van Hawo als het gaat om het leveren van topkwaliteit en de omgang met internationaal opererende klanten.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.