Harmonic Drive beperkt inbouwgrootte vertragingskast

Alexander Pil
9 december 2013

Met de CHA-actuator heeft Harmonic Drive een product ontwikkeld dat zeer kort bouwt door de inzet van een Harmonic Drive-vertragingskast (met i=50 tot 160:1). De component is leverbaar met een holle as met boringen tot 45 mm. Dit betekent dat conische tandwielen of andere uitvoerige en dure oplossingen kunnen worden vermeden, aldus distributeur Variodrive.

Aan de vertragingskast is een holle-as-servomotor verbonden waardoor extra lagering ontbreekt en een korte inbouwlengte ontstaat van bijvoorbeeld 120 mm bij 98 Nm. Kenmerkend is dat de centrale holle as kan worden gebruikt voor een breed scala aan applicaties. De vertragingskast zelf is aan de applicatiezijde voorzien van een robuust kruisrollager waardoor hoge kiepmomenten en axiale krachten kunnen worden opgevangen. Daarnaast is de unit volledig onderhoudsvrij, stelt Variodrive.

De CHA-actuator kan worden voorzien van absolute single- of multiturn encoders waardoor het homen bij het opstarten en het wegvallen van de spanning niet meer nodig is. De hele combinatie is door het Harmonic Drive-vertragingskast principe 100 procent spelingsvrij en heeft een herhalingsnauwkeurigheid van 6 arcsec. De CHA-units zijn verkrijgbaar van 20 tot 1800 Nm.