Hansen ziet onbenutte capaciteit

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Hansen Transmissions heeft het afgelopen kwartaal uit een nagenoeg stabiele omzet minder operationele winst weten te halen. Het financiële eerste kwartaal van boekjaar 2010 genereerde opbrengsten van 136 miljoen euro, 2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar, terwijl de winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (Ebitda) met 67 procent daalde naar 7,1 miljoen euro.

De aandrijfspecialist uit Kontich wijt de lagere rentabiliteit aan een lagere bezetting van zijn fabrieken. Voor het eerst in jaren ziet Hansen capaciteit onbenut gaan. De bouw van twee nieuwe fabrieken in China en India zorgen daarnaast voor extra afschrijvingen en hogere vaste operationele en administratieve kosten.

Hoewel Hansen vertrouwt op een verbetering van de markt in de tweede helft van zijn boekjaar, blijft het snijden in zijn uitgaven om de winstmarge in veiliger vaarwater te brengen. Behalve toepassing van de regeling voor tijdelijke economische werkloosheid voor arbeiders, houdt de directie vast aan zijn voornemen om het personeelsbestand van bedienden te reduceren. Ongeveer 15 procent zou het veld moeten ruimen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot, bleek onlangs na onderhandelingen met de vakbond. Hansen denkt de procedures in augustus afgewikkeld te hebben.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.