Hansen groeit, maar vertraagt productie-uitbreiding

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

De omzet van Hansen Transmissions uit Kontich onder Antwerpen steeg in het laatste kwartaal van 2008 naar 155 miljoen euro. Dat is een groei van 51 procent ten opzichte van eind 2007. In een persbericht stelt Hansen dat het vasthoudt aan een toename van 50 procent voor heel boekjaar 2009, dat afloopt op 1 april. De Ebitda (operationele winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) over het afgelopen kwartaal bedroeg 20 miljoen. Hansen spreekt van een moeilijkere marktomgeving met stijgende volume- en prijsdruk.

Het 2400 medewerkers tellende Hansen is marktleider in tandwielkasten voor windturbines. Vier van de vijf grootste windturbinefabrikanten behoren tot de klantenkring. Daarnaast levert het bedrijf tandwielkasten voor industriële toepassingen. Momenteel verhoogt het zijn productiecapaciteit voor windturbinetandwielkasten. De ambities op dit vlak zijn echter een beetje bijgesteld. Hansen wil nog steeds groeien van 3800 MW per jaar (boekjaar 2007) tot 14.300 MW in 2012, maar het wil in het huidige boekjaar en het boekjaar 2010, dat start in april, minder investeren. De verwachting is dat in het boekjaar 2010 de beschikbare productiecapaciteit 8500 MW zal bereiken, vergeleken met de eerder voorziene 9000 MW.

Naast de voornaamste productiefaciliteiten in het Belgische Edegem bij Antwerpen en Lommel heeft Hansen een fabriek voor windturbineaandrijvingen in het Indiase Coimbatore. In september 2008 werd begonnen met de bouw van een windturbinetandwielkastfabriek in het Beichen Hi-tech Industrial Park in Tianjin.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.