Hansen beveiligt tandwielkast met hydraulische rem

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Hansen Industrial Transmissions heeft een hydraulisch remsysteem ontwikkeld voor zijn M4 ACC-tandwielkasten die in bijvoorbeeld energiecentrales worden ingezet bij de afvoer van stoom. Met het remsysteem kunnen servicemedewerkers zowel de tandwielkast als de ventilator van de koeltoren veilig vertragen en in stilstand houden tijdens onderhoudswerkzaamheden. Volgens Hansen maakt de mogelijkheid tot het veilig tot stilstand brengen in een beperkte remtijd de oplossing uniek.

Het systeem bestaat uit twee hydraulische remcilinders met remschoenen en een handpomp. De cilinders worden op de motorlantaarn bevestigd en remmen op de koppeling tussen motor en tandwielkast. Omdat het een mobiele oplossing is, volstaat een enkel systeem voor een volledige reeks ventilatoraandrijvingen. Hierdoor blijft de investering beperkt, aldus Hansen. Het systeem laat ook toe om de motor tijdens onderhoudswerken te demonteren omdat de remschoenen enkel op de onderste helft van de koppeling aangrijpen. Bijkomende veiligheid wordt verkregen door een mechanisch blokkeringssysteem op elke remcilinder. Als optie kan Hansen bovendien eindschakelaars leveren om de positie van de cilinders te detecteren. Hun uitgangssignaal kan worden gebruikt om opstart van de aandrijvingen te verhinderen terwijl de rem in werking is.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen