Handprothese met fijne motoriek en tastzin klaar voor praktische test

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Een Zweedse patiënte heeft als eerste ter wereld een implantaat gekregen in de stomp van haar geamputeerde onderarm waarmee ze een handprothese nauwkeurig kan aansturen én tegelijk kan voelen. In beide botten van de onderarm werden titanium implantaten geschroefd, van waaruit zestien elektroden naar spieren en zenuwen werden getrokken. Doordat de implantaten door de huid heen steken, bieden ze een mechanische en elektrische interface voor een prothese.

Voor geactueerde protheses worden doorgaans elektrodes op de huid gebruikt die de spieractiviteit meten. De patiënt kan de prothese dan besturen door specifieke spieren te activeren. De metingen op de huid bevatten echter veel ruis, wat fijne motoriek lastig maakt. Patiënten kunnen bovendien alleen hun zicht gebruiken voor feedback.

Binnen het Horizon2020-project Detop werken partners uit Groot-Brittannië, Italië, Zweden en Zwitserland samen aan betere technieken gebaseerd op osseo-integratie – het bevestigen van implantaten in bot. Doordat de implantaten door de huid heem stelem, kunnen elektroden direct op de spieren en zenuwen worden geplaatst. Het is bovendien mogelijk om een verbinding te leggen met de zenuwen voor de tastzin.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.