Handelen ondanks de angst

John Blankendaal is programmamanager High-Tech Systems bij de Bom.

Leestijd: 3 minuten

Ingegeven door een onlangs gehouden farm-outsessie met ASML en NTS en de ASML-special van Bits&Chips lijkt het me aardig om een paar gedachtes hierover op papier te zetten. Volgens Bits&Chips hanteert ASML voor farm-out de volgende definitie: ’het uitbesteden van puur de ontwikkeling en niet de productie‘. Alsof farm-out zich beperkt tot de ingenieursbureaus.

Hoe we het noemen en welke definitie we hanteren, maakt eigenlijk niet zo veel uit. De trend om meer verantwoordelijkheid in de keten te schuiven is al jaren geleden in gang gezet. Het in 2005 gestarte CPim (Collaborative Product Innovation in Manufacturing) beoogde antwoord te geven op de volgende vraag: welke samenwerkingsscenario‘s kunnen we kiezen om succesvol te zijn? Ik noemde het project ook wel valkuilmanagement: welke valkuilen komen we tegen in samenwerkingsprojecten en hoe kunnen we deze dichtgooien of op een slimme wijze omzeilen?

In dat project deed ASML niet mee omdat de inkopers de ontwikkelaars niet meekregen. Het project ging van start met onder meer Assembléon, Fei en Philips Healthcare. Samen hebben we enkele thema‘s benoemd, die ik nu bij farm-out weer zie terugkomen. De vraag rijst dan ook waarom het zo lang moet duren. Hoe komt het dat farm-out bijna tien jaar nodig heeft om geïmplementeerd te raken? Wellicht goed om eens te kijken naar de historie van uitbesteding.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen