Han gaat voor modelgebaseerd ontwikkelen in serieproducten

Alexander Pil
24 september 2014

In oktober start de Hogeschool Arnhem Nijmegen (Han) een nieuw project op het gebied van modelgebaseerde ontwikkeling van regelsystemen. Het project draagt de naam Smartcode (series production oriented model based approach for real-time code). Het is een Raak-mkb-project waarbij de Han in communityvorm samenwerkt met een consortium van voornamelijk Nederlandse mkb’ers. Ook enkele grotere organisaties en buitenlandse bedrijven zijn partner in het project.

Met Smartcode bouwt de Han voort op de ontwikkelingen die momenteel lopen in het kader van het Fast & Curious-project. Waar dat eerste project zich richt op de prototypefase van productontwikkeling, zal Smartcode focussen op modelgebaseerde ontwikkeling van serieproducten.

In Smartcode worden de door de HAN ontwikkelde tools voor modelgebaseerde ontwikkeling verder geoptimaliseerd voor de ontwikkeling van certificeerbare producten. Het betreft de tools Hancoder (een bibliotheek van embedded targets voor codegeneratie vanuit Matlab/Simulink) en Hantune (een realtime dashboard op de gegenereerde code).

De wettelijke eisen die worden gesteld aan serieproducten zorgen voor extra aandachtspunten bij de productontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan functionele veiligheid, robuustheid en diagnose. Certificering dwingt daarbij een adequaat ontwikkelproces af. Smartcode richt zich daarom tevens op de ontwikkeling van een recommended practice op dit vlak. Deze aanbevolen aanpak heeft als doel mkb’ers te helpen bij het opzetten van een modelgebaseerd ontwikkelproces of de integratie van modelgebaseerde ontwikkeling in hun bestaande ontwikkelproces.

De partnerkring van Smartcode is een mix van bedrijven uit de automotive en de industriële sector: AM Products, Almende, Altramotive, Arccore, Baesis Automotive, Brace Automotive, E-Traction Europe, Klosterman Automotive Safety Engineering, Prodrive, Sontheim Industrie Elektronik, Technolution, TRS Transportkoeling, V.S.E. Vehicle Automotive Systems en V-Tron. Diverse andere partners hebben aangegeven te willen toetreden tot het consortium. Het is de bedoeling om de kring uitgroeit tot een duurzame gemeenschap voor modelgebaseerde ontwikkeling.