Halfjaarcijfers Metris kleuren donkerrood

Alexander Pil
27 augustus 2009

Ondanks dat het eerste kwartaal op schema bleef, stelde Metris in het tweede kwartaal zwaar teleur. De Leuvense metrologiespecialist leed zwaar onder de recessie en moest een verlies incasseren van 18,5 miljoen euro. De omzet daalde van 48,4 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2008 naar 18,4 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar. Als de reden van deze duikeling voert Metris de teruggelopen budgetten aan voor investeringen bij zijn wereldwijde klanten.

Op het Europese vasteland daalde de omzet met 81 procent tegenover de recordomzet die de Leuvenaren boekten tijdens H1 2008. In Noord-Amerika ging de omzet met 35 procent achteruit. Dit resultaat is minder schokkend dan in de andere regio‘s door de stabielere inkomsten uit dienstverleningsactiviteiten. In de rest van de wereld zakte de omzet met 65 procent.

Het geldgebrek bij potentiële klanten had een negatieve impact op alle Metris-producten. De omzet van optische producten daalde met 68 procent, die van mechanische producten met 54 procent. Met slechts 18 procent achteruitgang zijn de dienstverleningsactiviteiten iets beter bestand tegen de recessie.

Metris verwacht niet snel te kunnen herstellen. ’Op middellange termijn zal het vriendschappelijke overnamebod van Nikon een positief effect hebben op de verdere ontwikkeling van Metris en zijn positionering in de micrometrologiemarkt‘, klinkt het in een persbericht. ’Dit neemt niet weg dat Metris voor heel 2009 zal lijden onder de recessie. Voor de komende jaren kunnen het economisch herstel en belangrijke synergieën op vlak van verkoop en technologie-integratie ervoor zorgen dat Metris terugkeert naar tweecijferige omzetgroei.‘

Nikon is bezig Metris over te nemen. De Japanners bieden 5,50 euro voor alle aandelen. Op het moment heeft het al een belang van ruim 92 procent.