Halfgeleidercapex neemt een duikvlucht in 2023

Paul van Gerven
29 november 2022

Een zwakke geheugenmarkt en Amerikaanse exportbeperkingen naar China drukken de kapitaaluitgaven voor halfgeleiders, zegt IC Insights. Het marktonderzoeksbureau voorspelt een krimp van 19 procent in 2023, de grootste daling sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009.

Begin dit jaar zagen chipmakers een sterke toestroom van orders als gevolg van een goed draaiende economie na de pandemie. Door de explosief gestegen vraag lag de bezettingsgraad van de meeste fabs ruim boven de 90 procent. Veel halfgeleiderfabrieken hadden zelfs een bezettingsgraad van 100 procent. De investeringsbudgetten voor 2022 weerspiegelden deze sterke vraag.

Halverwege het jaar veranderden die vooruitzichten echter abrupt. De stijgende inflatie zette een rem op de wereldeconomie, waardoor veel halfgeleiderfabrikanten hun agressieve uitbreidingsplannen moesten terugschroeven.

Als gevolg daarvan heeft IC Insights zijn prognose voor de wereldwijde capex voor halfgeleiders in 2022 herzien naar een stijging van 19 procent naar 181,7 miljard dollar. Dat terwijl eerst een groei van 24 procent werd verwacht. Dit is overigens nog altijd een record.

Aangezien de geheugenmarkt in de tweede helft van dit jaar is ingestort en de zwakte naar verwachting zal aanhouden tot in de eerste helft van 2023, denkt IC Insights dat de kapitaaluitgaven in deze sector in 2023 met ten minste 25 procent zullen dalen. Bovendien zullen de onlangs ingestelde Amerikaanse sancties tegen Chinese halfgeleiderproducenten er naar verwachting toe leiden dat de kapitaaluitgaven van Chinese bedrijven in de halfgeleiderindustrie in 2023 met 30 procent of meer zullen dalen. Tezamen zorgen deze factoren volgend jaar voor een capexdaling van 19 procent, verwacht IC Insights.

Bijschrift:

Bron: IC Insights