Guur

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Mechatronica Magazine

Leestijd: 3 minuten

Bloeit ASML, dan boert heel Brabant goed. Niest ASML, dan is heel Brabant verkouden. Hoe dan ook, ASML is een zegen voor het Nederlandse hightechklimaat en ook voor Vlaanderen. Met een jaarlijks researchbudget van pakweg een half miljard euro blijft de machinebouwer ook onder zware economische omstandigheden de grote innovatieve motor uit het zuiden. Het is een van de zeldzame voorbeelden van een bedrijf waar technologen de koers bepalen, gewoon omdat ze in het verleden hun gelijk en economische waarde hebben bewezen. Er is voldoende reden om te veronderstellen dat we eigenlijk nog geen idee hebben van de technologische spin-off en welvaart die dat ons in de toekomst zal brengen.

Inderdaad, nu zit het even tegen. Wat zeg ik, het zit goed tegen. De ontwikkelingen bij de marktleider in lithografische apparatuur voor chips laten zien hoe afhankelijk de hightechindustrie nog steeds is van ASML. Maar het hightechecosysteem is wel gezonder dan pakweg zeven jaar geleden. Toeleveranciers luisterden naar ASML en zochten en vonden de afgelopen jaren ook klanten buiten de chipmachinemarkt.

Dit is goed nieuws, want hightechtoeleveranciers als Bosch Rexroth, Frencken, Neways, NTS en VDL ETG vonden over de grenzen aantrekkelijke partijen als Applied, KLA en Oerlikon. Het is wel jammer dat er in Nederland zo weinig nieuwe krachtige OEM-partijen opstaan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.