Grootste sublimatieprinter ter wereld bij Van Straaten in Schiphol

Nieke Roos
8 maart 2016

Specialist in visuele communicatie Van Straaten uit Boesingheliede, onder de rook van luchthaven Schiphol, heeft ’s werelds grootste sublimatieprinter voor textiel in gebruik genomen. Deze Rhotex 500 kan stoffen naadloos bedrukken tot vijf meter breed, waar bestaande oplossingen niet verder komen dan 3,2 meter. Het systeem is ontwikkeld door het Duitse Durst, in nauwe samenspraak met Van Straaten.

Met sublimatieprinten gaan hittegevoelige inkten direct een verbinding aan met het oppervlakte van het textiel. De inkt vermengt zich met het materiaal. Dit komt de kwaliteit ten goede, omdat er geen ‘stippatronen’ te zien zijn. De prints zijn geheel geurloos, vervagen niet zo gauw en raken niet snel beschadigd; gesublimeerd textiel is zonder schade op te vouwen. Dat scheelt veel volume ten opzichte van oprollen, waardoor verpakken, vervoeren en opslaan efficiënter en duurzamer is. Van Straaten gebruikt bovendien watergebaseerde inkten op Reach-gecertificeerde textielsoorten die vrij zijn van zwarte metalen en pvc.

Vanwege de vele voordelen wint sublimatieprinten sterk aan populariteit. In een markt die vraagt om steeds grotere visuele middelen, vormde de maximale breedte van 3,2 meter tot voor kort echter een beperking. Om hier een mouw aan te passen, klopte Van Straaten aan bij Durst. De afgelopen maanden hebben de bedrijven nauw samengewerkt aan de Rhotex 500. Dit systeem maakt deze week zijn debuut op de Fespa Digital-beurs in Amsterdam. Een tweede exemplaar hebben de partners de afgelopen weken geïnstalleerd en getest in de 6500 vierkante meter grote productiehallen van Van Straaten.