Grootste productiedaling ooit in de industrie

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

De inkoopmanagersindex (PMI) van Nevi daalt van 50,5 in maart naar 42,3 in april. Dat is het laagste cijfer sinds mei 2009 en de sterkste daling sinds de index in 2000 voor het eerst werd samengesteld. Een PMI-waarde onder de vijftig duidt op een krimp van de activiteiten in de productiesector.

Zowel de productieomvang als het aantal nieuwe orders lieten de grootste neergang zien sinds het begin van de eeuw. De inkoopactiviteiten lieten de grootste daling zien sinds december 2011. De druk op de toeleverketen was groter, wat weer leidde tot de grootste verlenging van levertijden sinds 2000.

De verwachtingen voor de toekomstige productieomvang zakken tot het laagste niveau ooit. ‘Hoewel de industriële productie in april in recordtempo afnam, zijn er duidelijke aanwijzingen dat dit pas het begin zou kunnen zijn’, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN Amro. ‘Naar verwachting herstelt de vraag naar industriële goederen voorlopig niet. Het lijkt erop dat de Nederlandse industrie zich schrap zet voor een nog grotere dreun. Alles wijst er helaas op dat het ergste nog moet komen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.