Groot Nederlands onderzoek naar inkjet

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Fom, Océ, de TU Eindhoven en de UT hebben eind mei hun handtekening gezet onder het Industrial Partnership Programme (IPP) ‘Fundamental fluid dynamics challenges in inkjet printing’. Het omvangrijke onderzoek moet leiden tot meer begrip van de wisselwerking tussen de gejette druppels en papier, en de ontwikkeling van een nieuwe generatie inkjetprinters mogelijk maken. Het programma staat onder leiding van de Twentse hoogleraar Detlef Lohse en heeft een looptijd van zes jaar, met de intentie tot verlenging met eenzelfde periode. Het budget bedraagt in totaal 6,3 miljoen euro; de helft hiervan draagt Océ bij in cash, de andere helft komt uit het IPP-potje van Fom en uit de Impulsprogramma’s van de TUE en de UT.

Als onderdeel van het programma gaat er een nieuwe Fom-onderzoeksgroep van start bij Océ. Het complete team zal bestaan uit twee groepsleiders die in Venlo zullen werken, twaalf promovendi met thuisbasis Océ/Twente en Océ/Eindhoven en twee postdocs (voor vier jaar). Het onderzoek richt zich op druppelformatie, het voorkomen van luchtbellen en het drogen van de druppels op papier. Verder duiken de wetenschappers in de interactie van inkt met verschillende soorten substraten. Het is de bedoeling dat er veel uitwisseling zal zijn tussen de drie locaties.

Océ en Fom werkten al eerder intensief samen in het afgesloten IPP ‘Contact line control during wetting and dewetting’, eveneens onder leiding van Detlef Lohse. Ook heeft het Venlose bedrijf in de loop der jaren een flink aantal projecten (mede) gefinancierd bij de TUE en de UT, die grotendeels zijn afgelopen. Met het oog op meer samenhang in het onderzoek besloot het tot de samenwerking in dit grote programma met een lange looptijd. ‘Voorheen werkten we een-op-een met de drie onderzoeksinstellingen. We gaan nu alle beschikbare expertise benutten om het onderzoek tot nieuwe hoogtes te stuwen’, aldus Océ-ceo Anton Schaaf.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.