Groot marktonderzoek basis voor besturingslijn Control Techniques

Emerson-onderdeel Control Techniques introduceert een nieuwe lijn machinebesturingen voor productie-automatiseringstoepassingen. De ontwikkeling is het resultaat van een uitgebreide rondvraag bij bestaande en potentiële klanten.

Alexander Pil
25 juni 2013

Volgende week op SPS/IPC/Drives in Neurenberg lanceert Emerson-dochter Control Techniques een nieuwe familie machinebesturingen. De Unidrive M-reeks bestaat uit zeven modellen die allemaal zijn gericht op een deel van de doelmarkt: productie-automatisering. Volgens de fabrikant zorgen de Unidrive M-besturingen ervoor dat gebruikers hun doorvoer kunnen maximaliseren, onafhankelijk van de gekozen motor. Dat mag een standaard AC-inductiemotor zijn, maar evengoed een energiezuinige permanente-magneetmotor of een geavanceerde servomotor.

Control Techniques heeft flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van de nieuwe besturingslijn. Sommige bedrijven gaan ervan uit dat hun nieuwe producten precies tegemoetkomen aan de langgekoesterde wensen van hun klanten. In de praktijk blijkt dat maar al te vaak een illusie, zeker als de productontwikkeling vooral intern is gericht. Om niet in die valkuil te trappen, heeft Control Techniques nadrukkelijk zijn oor te luisteren gelegd. ’We hebben een extern bureau ingehuurd om grondig marktonderzoek te doen‘, vertelt Bastiaan Streefkerk, verantwoordelijk voor sales en marketing bij Control Techniques Nederland. ’Om de behoefte in kaart te brengen, heeft dat bureau wereldwijd zo‘n honderd diepte-interviews gedaan met bestaande en potentiële klanten, en veelal met de engineers. Wat willen ze? Waar zijn ze naar op zoek?‘ Ook online bood Control Techniques de mogelijkheid om input te leveren. Ruim achthonderd ingenieurs maakten daarvan gebruik.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Waar voor de ene ingenieur hoge doorvoer of een open architectuur het belangrijkst is, wil de andere juist vooral snelle foutherkenning. Aan Control Techniques de taak om tegemoet te komen aan al die wensen en eisen. Dat resulteerde in zeven functionele modellen die elk speciaal zijn ontworpen voor een deel van de productie-automatiseringsmarkt. ’Voor iedereen een maatpak‘, verwoordt Streefkerk het. ’Ze zijn bovendien uitbreidbaar met insteekmodules om ze nog verder te customizen. Klanten betalen dus alleen voor wat ze nodig hebben.‘

Codesys

Het meest geavanceerde model uit de reeks is de Unidrive M800. De besturing is uitgerust met een coprocessorgebaseerde MCI-machinecontroller die het hele systeem kan managen. De M800 is ontworpen om de doorvoer te verbeteren door uitgebreide controle over de hele machine inclusief complexe motion. Streefkerk: ’Voor klanten is dat altijd belangrijk. Hoe hoger de doorvoer, hoe meer producten ze maken en hoe meer ze kunnen verdienen.‘ De MCI-controller kan worden geconfigureerd met standaard IEC 61131-3-programmeertalen binnen de Codesys-omgeving van 3S.

Control Techniques‘ nieuwe Real Time Machine Control Protocol gebruikt standaard TCP/IP, UDP en andere Ethernet-protocollen zoals Profibus RT. Het protocol zorgt voor een efficiënte en compacte boodschapstructuur die Ethernet-bandbreedte uitspaart en de netwerkbelasting minimaliseert. De Unidrive M-modellen kunnen op die manier direct met elkaar praten in plaats van dat de communicatie via de traditionele machinecontroller loopt. Elke drive heeft een dual-port Ethernet-schakelaar met standaard RJ45-connectoren, waardoor het makkelijk is om de machines in een Ethernet-netwerk te hangen.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

De Unidrive M-deelnemers in zo‘n netwerk vinden elkaar automatisch zonder dat hiervoor ingewikkelde wizards nodig zijn. Ze kunnen eenvoudig hun controleloops synchroniseren zodat ze naadloos op elkaar aansluiten. Zelfs het synchroniseren van de Uunidrives is eenvoudig; stuurcode schrijven is hiervoor niet nodig, aldus Control Techniques.

Minimale kennis

Een van de aandachtspunten die uit het marktonderzoek naar voren kwam, zijn pc-tools. Voor de Unidrive M-reeks heeft Control Techniques twee nieuwe gereedschappen geïntroduceerd: Unidrive M Connect en Machine Control Studio. De eerste tool is een configuratie- en monitoringpakket dat is ontworpen om eenvoudig toegang te krijgen tot alle features in de besturing. Hiermee kunnen gebruikers de tuning optimaliseren, de configuratieset back-uppen en sneller troubleshooten. De tweede tool is de nieuwe geïntegreerde MCI-controlefunctionaliteit binnen Unidrive M. De software biedt een volledig geoutilleerde ontwikkelomgeving op basis van IEC 61131-3-talen en gedreven door Codesys. Unidrive M Connect en Machine Control Studio gebruiken dezelfde communicatiecomponenten, waardoor ze simultaan kunnen lopen via verschillende communicatieprotocollen.

’In plaats van dat we onze bestaande softwaresuites hebben geüpdatet voor ons nieuwe product hebben we ervoor gekozen om nieuwe pc-tools te ontwikkelen zodat we de gebruikerswensen vanaf het begin van het proces konden meenemen‘, zegt Tom Alexander, vicepresident technologie bij Control Techniques. Door de tools hoeven de gebruikers niet compleet op de hoogte te zijn van de besturings- en parametermenu‘s voor zaken als set-up, monitoring, optimalisatie van de motorprestaties of zelfs het schrijven van geavanceerde systeemprogramma‘s. ’Inbedrijfstelling en onderhoudstaken zijn een stuk makkelijker geworden door een interface die de meest uitgevoerde taken prioriteit geeft‘, aldus Alexander. ’Dit verbetert de ervaring voor alle gebruikers; ze kunnen de besturing en motorperformance optimaliseren met minimale kennis over de drive.‘