Groningse machinefabrikant ontwikkelt hightech transportwagens voor haven Singapore

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

PTB Special Products gaat op afstand bestuurbare batterijwisselwagens leveren voor de haven van Singapore. De speciale platformtrucks zijn ontwikkeld om batterijen van autonoom rijdende voertuigen te wisselen. Op het haventerrein in Singapore worden deze agv’s gebruikt voor het onbemand en automatisch verplaatsen van zeecontainers. Om 24/7 over deze elektrische carriers te kunnen beschikken, moeten de batterijen regelmatig worden verwisseld. Eén batterij weegt bijna 7 ton.

Het havengebied van Singapore wordt in 2030 vervangen door de nieuwe Tuas Mega Port, waarmee de huidige capaciteit van 35 miljoen containers per jaar zal toenemen tot 65 miljoen. De Tuas Mega Port zet in op een hoge mate van automatisering. De agv-containersystemen en PTB’s batterijwisselwagens krijgen een belangrijke rol in het autonoom verplaatsen van containers in de op een na grootste haven ter wereld.

De machinebouwer uit Groningen is voor dit project geselecteerd vanwege de grote specialistische kennis waarover het bedrijf beschikt. Naast de standaardfuncties zoals het heffen, verplaatsen en positioneren van de batterijen, waren de belangrijkste eisen gericht op minimale afwijkingen tijdens het plaatsen van het accupakket en buitengewone precisie van de bediening. PTB ontwierp de machine daarom met een radiografische afstandsbesturing om de batterij nauwkeurig en veilig in de agv te plaatsen. Ook de sideshift-functie is bijzonder: hiermee kan het platform van de machine zijwaarts worden verplaatst. Deze techniek wordt normaal gesproken niet in palletwagens toegepast, omdat de constructie dit niet toelaat.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.