Grondrobots staan klaar voor slagveld

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

Robotica voor militaire doeleinden is, afhankelijk van de gebruikte definitie, al wijdverspreid of anders niet ver meer. Onbemande vliegtuigjes speuren nu al boven Afghanistan en Irak de grond af – de Nederlandse krijgsmacht gebruikt de Sperwer, een model van Sagem. Robots op de grond zijn minder populair en vooral in gebruik voor het opruimen van explosieven. Maar dat gaat veranderen, blijkt uit een artikel in het juninummer van Military & Aerospace Electronics. Robots zouden wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de infanterie van het westerse leger. Dat is potentieel een veel grotere markt dan die van de onbemande vliegtuigjes.

Het gaat hierbij in eerste instantie om toepassingen zoals het verkennen van gevaarlijke gebieden, het meevoeren van vracht of het evacueren van gewonden. Maar het is niet uit te sluiten dat er later ook robots komen die wapens voeren ter ondersteuning van de grondtroepen. Een toepassing die op dit moment hoge ogen gooit, is het volgen van een RF-baken dat een soldaat in zijn rugzak meeneemt of dat op een andere robot zit. Die kan zo als moeder de gans een colonne transportrobots op sleeptouw nemen.

Strikt genomen, is een robot autonoom. De onbemande vliegtuigjes en de op afstand bestuurbare explosievenopruimkarretjes vallen hier dus feitelijk niet onder. Maar autonome apparaten op het slagveld zijn er al. Er vliegen al vliegtuigjes zelfstandig door het Afghaanse en Iraakse luchtruim. Die autonomie is voor de beoogde grondrobots gewenst en in sommige gevallen een vereiste. Een transportrobot die de vracht van een groep mariniers meezeult, moet zelf zijn weg kunnen vinden over het onherbergzame terrein en niet afhankelijk zijn van een menselijke bestuurder op afstand. Ook is het niet altijd makkelijk om een wagentje op afstand te besturen, bijvoorbeeld door een slechte verbinding of gebrek aan personeel. Een zekere vorm van autonomie is dan gewenst.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.