Groen licht voor Europees octrooi

Leestijd: 1 minuut

Het Europees Parlement heeft overeenstemming bereikt met de gezamenlijke ministers die zich bezighouden met concurrentievermogen over het Europabrede octrooi. Daarmee is het Europese octrooi na decennialang gesteggel een feit. Vanaf 2014 kunnen uitvinders met een enkele aanvraag bescherming verkrijgen in 25 van de 27 lidstaten. Alleen Spanje en Italië doen niet mee.

Het Europese octrooi is bedoeld om de procedure voor patentbescherming flink te vereenvoudigen en daarmee de kosten drastisch omlaag te brengen. Nu nog moet het octrooi voor elke lidstaat apart aangevraagd worden, in verschillende talen en afwijkende regelgeving. Vanaf 2014 is een enkele aanvraag voldoende. De uitvinding moet nog wel in drie talen beschreven worden: Engels, Duits en Frans. Verder komt er een enkele instantie die over octrooigeschillen oordeelt.

Het besluit was overigens niet echt een verrassing. In juli al ging het Europees Parlement akkoord met het voorstel.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.