Groen licht voor drie Esa-missies met Nederlandse inbreng

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

De Europese ruimtevaartorganisatie Esa heeft groen licht gegeven voor de ontwikkeling van drie wetenschappelijke ruimtemissies waar de Nederlandse wetenschap en ruimtevaartsector een belangrijke rol in spelen. Het gaat om de zwaartekrachtsgolvendetector Lisa, de exoplaneettelescoop Plato en de Xarm-herstelmissie voor de ruimtetelescoop Hitomi, die in 2016 enige tijd na de lancering verloren ging.

Lisa is een ruimtedetector die zwaartekrachtgolven met nog veel grotere golflengtes zal kunnen detecteren dan de golfmetingen op aarde tot dusver. Dit zal na lancering in 2034 een nieuw onontgonnen gebied van zwaartekrachtsgolven zichtbaar maken. Een internationale groep wetenschappers en instituten hebben Lisa begin dit jaar voorgesteld als zwaartekrachtsgolvenmissie van Esa.

Vanuit Nederland zijn de Radboud Universiteit Nijmegen, de Sterrewacht Leiden, de onderzoeksinstituten Nikhef, Sron en TNO en de onderzoeksschool Nova betrokken bij Lisa. Nikhef en Sron werken samen aan een fasemeter, die minieme afstandsverandering kan vaststellen tussen de satellieten binnen de ruimte-installatie. TNO ontwikkelde al optomechanische precisieonderdelen, essentieel om laserlicht tussen die satellieten goed te richten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.