Groei Nederlandse industrie vlakt af

Alexander Pil
2 september 2014

De inkoopmanagersindex van branchevereniging Nevi daalde in augustus naar 51,7. Hoewel dit nog steeds een groei van de Nederlandse productiesector betekent, is de score het laagste cijfer in ruim een jaar. Ook de groei van de nieuwe orders nam af, hoewel de exportorders even fors toenamen als vorige maand. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde in de grootste mate sinds juli 2013.

De werkgelegenheid steeg voor de vijfde maand op rij, maar was wel de kleinste stijging in die periode. De voorraad gereed product was wederom groter dan de maand ervoor. De voorraad ingekochte materialen bleef dalen, en wel het sterkst sinds mei vorig jaar. Toch was er sprake van een uitbreiding van de inkoopactiviteiten, zij het de kleinste in de huidige groeiperiode van dertien maanden. De levertijden werden opnieuw aanzienlijk langer.

De inkoopprijzen stegen voor de derde maand op rij, en wel in de grootste mate sinds januari. De verkoopprijzen daalden daarentegen voor het eerst in zes maanden. De sterke concurrentie werd over het algemeen als reden genoemd.