Grensverleggende rooier oogst suikerbieten

Leestijd: 5 minuten

Binnen het Smartbot-project werken Duitse en Nederlandse partijen aan nieuwe robottechnologieën. Een mooi voorbeeld daarvan is de suikerbietenrooier Maxtron 620 van Grimme. De machine zit nog in de onderzoeksfase maar kan al wel volledig autonoom over een akker rijden.

Grimme maakt al honderdvijftig jaar machines voor de landbouw, vooral voor de aardappeloogst. Sinds tien jaar richt het Duitse bedrijf zich ook op de productie van machines voor het oogsten van suikerbieten. Aan het hoofd van de afdeling Bietentechnologie staat Michael Wischmeyer. Binnen het Agrobot-project (zie kader) legt zijn team zich toe op de ontwikkeling van een autonoom en intelligent oogstsysteem dat niet alleen kostenefficiënt rooit, maar ook de kwaliteit van de suikerbiet verhoogt. Hierbij wordt de grond bovendien minimaal belast.

‘Innovatie staat bij ons hoog op de prioriteitenlijst’, zegt Wischmeyer. ‘Het gaat ons niet zozeer om de ontwikkeling van de goedkoopste machines, maar om de meest efficiënte. Met een innovatieve benadering heb je dan al meteen een voorsprong. Een project als Agrobot is interessant, want met meerdere partners samenwerken en kennis delen blijkt erg efficiënt.’ Binnen het Agrobot-project werkt Grimme nauw samen met de Hochschule Osnabrück, de Rijksuniversiteit Groningen en het DFKI, het Duitse onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.