Green Deal-update – wat kosten uw motoren?

Egbert Stremmelaar is director supply chain development bij Eriks, bestuurslid bij Feda en voorzitter van de Fedacademie.

Leestijd: 4 minuten

In de column van 31 oktober 2012 over de Green Deal merkte ik op dat er nog veel zal gebeuren voordat er weer een motorontwerp is dat lange tijd meekan. Inmiddels zijn we enkele maanden verder en is die verwachting in ieder geval bevestigd. Goed om een update van de stand van zaken te maken.

Even in herinnering: de richtlijn gaat over het minimale vereiste rendement van SKA-motoren (standaard kortsluitanker) met een spanning < 1000 V, voor duurbedrijf (S1 – 100 procent), voor een omgevingstemperatuur van -15 tot 40 graden Celsius en voor opstellingshoogten < 1000 m. Het betreft motoren met twee, vier of zes polen en vermogen van 0,75 tot 375 kW. De belangrijke data zijn als volgt: sinds 16 juni 2011 moeten alle motoren tussen 0,75 en 375 kW minimaal rendementsniveau IE2 hebben. Vanaf 1 januari 2015 moeten motoren tussen 7,5 en 375 kW minimaal een rendementsniveau IE3 hebben. Als er een frequentieomzetter is toegepast, is IE2 voldoende. Per 1 januari 2017 moeten motoren tussen 0,75 en 375 kW minimaal een rendementsniveau IE3 hebben, tenzij een frequentieomzetter is toegepast. Overigens vallen andere motoren zoals DC-motoren, Atex-motoren, lineaire motoren, remmotoren en servomotoren niet onder de richtlijn. Ook motoren buiten de genoemde grenzen vallen uiteraard niet onder de richtlijn.

Ofschoon er geen enkele druk is op het ontwikkelen van IE4-motoren – die zijn immers gewenst maar niet vereist – zien de fabrikanten goed in dat er uiteraard een vraag zal ontstaan die aanbod vereist. Door de hoge eisen werd echter verwacht dat er vooral oplossingen met permanente-magneetmotoren zouden worden ontwikkeld. De fabrikanten van frequentieomzetters spelen daar al op in. De meeste nieuwe frequentieomzetters kunnen zowel permanente-magneetmotoren als SKA- en reluctantiemotoren voorzien van de juiste spanning en frequentie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen