Green Deal raakt u ook

Egbert Stremmelaar is voorzitter van Feda en directeur supply chain development bij Eriks.

Leestijd: 4 minuten

Op 11 oktober hebben Feda (brancheorganisatie voor leveranciers industriële automatisering en aandrijftechniek), Uneto/VNI (brancheorganisatie installateurs) en het ministerie van ELI een Green Deal ondertekend. Het persbericht zal voor velen wellicht niet zo heel veel emotie hebben opgeleverd. Er worden immers wel vaker afspraken gemaakt en veelal ook middels een ondertekening van enige status voorzien.

Toch omvat deze deal iets meer dan je op het eerste gezicht zou denken. De ondertekening was namelijk het sluitstuk van een traject dat al enkele jaren loopt en dat het begin markeert van nieuwe mogelijkheden. Zowel voor de OEM- als voor de MRO-bedrijven. Daarom lijkt het goed om de impact toch eens op te sommen.

De Green Deal betreft EU-richtlijn 2005/32/EG (ook wel EU-MEPS) genoemd en heeft betrekking op de fabrikanten van energieverbruikende producten. Het onderdeel over de elektromotoren staat bekend als Lot 11. De richtlijn is gebaseerd op IEC 60034-30. Het betreft elektromotoren tot 1000 V, 50/60 Hz, 0,75 tot 375 kW (2-, 4- en 6-polige machines), omgevingstemperatuur -15 tot 40 graden Celsius en S1 (continu bedrijf). Europa staat niet alleen. Vrijwel de gehele geïndustrialiseerde wereld – inclusief China, de VS en enkele opkomende economieën – doen mee met eisenpakketten voor nieuwe motorleveringen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen