Graco gebruikt Mentor-tool voor stroomanalyse

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Ingenieurs van het Amerikaanse Graco hebben de FloEFD-software van Mentor Graphics gebruikt om het design van een meervoudige-componentspuit te optimaliseren. Naar eigen zeggen bedroeg de ontwikkeltijd ongeveer een derde van de tijd die het bedrijf uit Minneapolis normaal kwijt is als het via de gebruikelijke trial-and-error-aanpak te werk gaat. Bovendien spuit de apparaat een 50 procent groter patroon. ’De toepassing van softwareprototypes maakte het mogelijkheid veel meer designs te onderzoeken dan we kunnen met fysieke prototypes‘, aldus Graco-projectingenieur Rick Anderson. ’Daarbij moet ik nog opmerken dat ik niet eens was getraind in computational fluid dynamics.‘

Graco levert systemen, producten en technologie voor vloeistofbehandeltoepassingen zoals verfspuiten en apparatuur voor afdichtingen, lijmen en smeringen. Zijn meervoudige-componentspuiten zijn ontworpen om producten aan te brengen die moeten worden gemengd vlak voor ze de spuit uitkomen, zoals purschuim. De prestaties van zulke pistolen hangen grotendeels af van hoe goed ze de twee componenten kunnen mixen – in het geval van purschuim, de hars en de katalysator. Daarvoor is het belangrijk om de stromen in de spuit en de spuitmond te analyseren. Voorheen betekende dat veel nattevingerwerk voor Graco. Mentors Mechanical Analysis-groep bood met zijn CFD-pakket echter een veel praktischere tool om het probleem te lijf te gaan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.