Goudsmit bouwt flexibel demagnetiseersysteem voor eigen gebruik

Alexander Pil
4 februari 2016

Goudsmit Magnetic Systems uit Waalre heeft een nieuw mobiel demagnetiseersysteem ontwikkeld waarmee remanent magnetisme in metalen wordt weggenomen of wordt gereduceerd tot een werkbare waarde. Dit gebeurt ter plekke, op locatie. Het systeem is volledig vervaardigd voor eigen gebruik, zonder tussenkomst van een specialist. Goudsmit presenteert zijn oplossing op de Wire 2016 in Düsseldorf.

Ongewenst magnetisme wordt vaak veroorzaakt door magneetvelden uit de directe omgeving, bijvoorbeeld door opspantafels, magneettransport, inductie verwarmen, scheurtests of magneetgrijpers. Ook elektrisch lassen, mechanische trillingen, slijpen, zagen en koud vervormen versterkt deze magnetisatie. De gevolgen zijn heel divers. Plasma solderen is vaak onmogelijk; kleine metaaldeeltjes en metaalstof blijven kleven. Klevende materialen veroorzaken ook verhoogde slijtage bij lagers, uitval en wachttijden bij automatische bewerkingsstations, evenals problemen bij elektrisch lassen, oneffenheden en dikte verschillen bij elektrisch verzinken en verchromen of scherpe randen bij galvaniseren. Kortom: ongewenst magnetisme kost tijd, geld en beïnvloedt de kwaliteit van de eindproducten.

Het systeem van Goudsmit bestaat uit een laagfrequentgenerator en een specifiek kabelsysteem dat als een spoel om de buizen wordt gewikkeld. Dit wekt een sterk wisselend magneetveld op dat afneemt in kracht. Een voorbeeld: PE-gecoate buizen voor een nieuwe olieraffinaderij in Zuidoost India bleken remanent magnetisme te bevatten waardoor deze niet konden worden gelast en de bouw van de raffinaderij kwam stil te liggen. In dit geval betrof het veertig buizen van koolstofstaal van elk twaalf meter lang en met een doorsnede van 470 mm. Goudsmit is daar ter plekke gaan demagnetiseren; een klus die vier dagen heeft geduurd.