Goud en koper kunnen worden ge-3d-print

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn erin geslaagd om ragfijne gouden en koperen microstructuren te 3d-printen. Zij smolten de metalen met laserlicht tot printbare microdruppels, die op de plaats van bestemming natuurlijk weer stollen. De techniek is ook toepasbaar op andere metalen.

Voor soepel printen bleek een hoge laserenergie van cruciaal belang: dat zorgt ervoor dat de druppels een schijfvorm aannemen tijdens de inslag op het substraat. Deze schijven stollen in veel stevigere structuren dan bolvormige druppels. Zo lukte het de Twentenaren pilaartjes van slechts vijf micrometer dik en maar liefst twee millimeter hoog te fabriceren.

De extra snelheid heeft echter ook een nadeel: sommige druppels ‘zwaaien af’ en landen niet op de gewenste plek. Beheersing van de inslaglocatie is onderwerp van vervolgonderzoek.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.