Google laat auto in het geniep duizenden kilometers zelf rijden

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Google heeft bekendgemaakt dat het in stilte aan autonome auto‘s sleutelt en al duizenden kilometers heeft gereden door het verkeer van San Francisco – met menselijke begeleider om een oogje in het zeil te houden. Een cameraatje achter de vooruit detecteert rode lichten, verkeersdeelnemers en obstakels, daarbij geholpen door vier standaard automotive radarsensoren om de afstand in te schatten en een lidar op het dak, die de omgeving vijftig meter rond de auto nauwkeurig in kaart brengt. Informatie over de toegestane snelheid en dergelijke komt overigens niet van de sensoren, maar uit een database.

De research is in feite een voortvloeisel van de Grand Challenge-competitie voor autonome voertuigen in 2005 en 2006. Deze werd georganiseerd door Darpa, een agentschap van het Amerikaanse leger dat onderzoek naar grensverleggende concepten financiert. De Grand Challenge speelde zich af in de woestijn. Het eerste jaar leverde dat vooral mislukkingen op, maar het tweede jaar wist een aantal teams de woestijn succesvol te doorkruisen. Een aantal van de onderzoekers uit dit project werken nu voor Google. Leider van het programma is de hoogleraar die het winnende team van de Stanford-universiteit aanvoerde, Sebastian Thrun.

De zoekmachinegigant zegt geen plannen te hebben voor de technologie, maar investeert desondanks in de ontwikkeling ervan. Dat is overigens niet ongebruikelijk voor Google. Het bedrijf investeert bijvoorbeeld ook in onderzoek naar geothermische energieopwekking en in een bedrijf dat fietsen voor aan een monorail ontwikkelt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.