Goede start voor ASML

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

ASML heeft het eerste kwartaal afgesloten met een omzet van 1,65 miljard euro. Het kwartaal ervoor was dat 1,5 miljard euro en dezelfde periode vorig jaar 1,40 miljard euro. De omzetgroei is het resultaat van nog altijd solide klandizie van de geheugensector, gecombineerd met toenemende bestellingen van foundry’s. ASML had last van ongunstige wisselkoerseffecten, maar de schade daarvan bleef beperkt dankzij efficiëntere productie en een gunstiger productmix.

Vooruitkijkend denkt ASML vergelijkbare resultaten in het tweede kwartaal te boeken. Over de tweede helft van het jaar is het bedrijf ook optimistisch, maar geeft geen financiële prognose.

Op het euv-front stelt ASML zich dit jaar drie doelen: een productiviteit van duizend wafers per dag, een beschikbaarheid van zeventig procent en de verkoop van zes vierdegeneratiescanners, de NXE:3350B. De productiviteitsdoelstelling kon in februari worden afgevinkt, maar er is nog een lange weg te gaan naar de 250 watt die nodig is om 1500 wafers per dag te verwerken. Deze doorvoer geldt als noodzakelijk om euv kosteneffectief te laten zijn, al tekent ASML aan dat het break-evenpunt voor sommige klanten lager kan liggen. ASML is nu bezig de 80 watt bron uit te rollen in het veld, in eigen huis heeft het 110 watt vermogen aangetoond.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.