Goed vierde kwartaal houdt Agfa uit het rood

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Agfa-Gevaert heeft in 2009 een omzet neergezet van 2,76 miljard euro. Dat is 9,1 procent minder dan het jaar ervoor. Het Mortelse bedrijf leed vooral in het eerste halfjaar onder de crisis. In het vierde kwartaal kon het alweer 20 miljoen euro nettowinst boeken. Dat was nodig ook want over heel 2009 haalde Agfa maar net geen rode cijfers. Het scoorde een zeer bescheiden nettowinst van 6 miljoen euro. In 2008 moest het bedrijf nog 167 miljoen verlies incasseren.

Beide grote Agfa-divisies moesten inleveren. Graphics zag zijn omzet met bijna 12 procent dalen naar 1,34 miljard euro. De economische vertraging hield aan in de eerste kwartalen van 2009. In de laatste maanden van het jaar begonnen de markten voor drukvoorbereiding en voor inkjet zich te herstellen, vooral in Noord-Amerika en in de opkomende landen. De Healthcare-tak kon de schade beperkt houden. De omzet daalde met 3,7 procent naar 1,18 miljard euro.

Agfa-Gevaert denkt de stijgende lijn dit jaar te kunnen vasthouden. ’Er wordt verwacht dat de grafische markten hun herstel in de loop van 2010 zullen voortzetten‘, schrijft het in een persmededeling. ’Momenteel is het herstel sterker in Noord-Amerika en in de opkomende landen dan in de meeste West-Europese landen. Agfa Graphics verwacht een sterkere prestatie in het eerste kwartaal van 2010. Volgend op het zeer sterke jaareinde van 2009, verwacht Agfa Healthcare op het vlak van omzet een zwakkere prestatie in het eerste kwartaal van 2010. Toch verwacht Agfa Healthcare dat de resultaten over het hele jaar gezien vergelijkbaar zullen zijn met het voorgaande jaar.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.