Geüpdatet motoraanbod WEG voor algemene industriële toepassingen

Alexander Pil
16 september 2014

WEG breidt zijn assortiment van industriële standaardmotoren flink uit met de W40-, W50- en W60-reeks. Dankzij het geoptimaliseerde design leveren deze nieuwe en compacte driefasige inductiemotoren betrouwbare hoge prestaties, zelfs in ongunstige omstandigheden, aldus de Braziliaanse fabrikant. De motoren dekken gezamenlijk het vermogensbereik van 75 tot 4250 kW bij frequenties van 50 en 60 Hz. Ze zijn geschikt voor industriële toepassingen die hoge prestaties en bedrijfszekerheid vereisen, inclusief pompen, compressoren en ventilatoren. Het design van deze nieuwe motoren werd geperfectioneerd om ze compacter te maken dan hun voorgangers, met een lager gewicht, kleinere afmetingen en een beperkte footprint.

Met hun gietijzeren behuizing kunnen de nieuwe WEG-motoren worden ingezet in zware omstandigheden en staan ze borg voor lage geluids- en trillingsniveaus. De geoptimaliseerde rotor- en statorpakketten zorgen samen met een verbeterde motorkoeling voor een hoge vermogensdichtheid (verhouding tussen uitgangsvermogen en gewicht), waardoor de W40-, de W50- en de W60-motoren kunnen worden gerekend tot de meest efficiënte van hun soort, aldus de producent.

De twee- en vierpolige motoren van de W60-reeks zijn beschikbaar in bouwgrootte IEC450 tot IEC560, met een nominaal vermogen van 800 tot 4250 kW en een nominale spanning van 2,3 tot 10 kV. Voor een maximale toepassingsflexibiliteit zijn de motoren verkrijgbaar in drie configuraties: open en zelfventilerend (IC01, WP-II), gesloten met lucht/lucht-koeling (IC611, TEAAC) en gesloten met lucht/water-warmtewisselaar (IC81, TEWAC).

De W50-reeks lijkt qua design en constructie sterk op de W60-reeks, met een compacte en stevige behuizing van gietijzer en een hoge vermogensdichtheid. De twee- tot twaalfpolige W50-motoren zijn beschikbaar in bouwgrootte IEC315 tot en met IEC450, met een nominaal vermogen van 75 tot 1250 kW en een nominale spanning van 380 tot 6600 V. Ze onderscheiden zich eveneens door lage geluids- en trillingsniveaus (82 dB bij 3600 RPM) en ze zijn verkrijgbaar met beschermingswaarde IP55 tot en met IP66. De motoren zijn standaard uitgerust met kogellagers en kunnen optioneel worden voorzien van glij- of rollagers. De W50-motoren werken met IC 411-koeling conform IEC 60034-6 en kunnen worden toegepast met frequentieomzetting. Vooral de stijve motoras zorgt bij die frequentieomzetting voor eliminatie van snelheidsbeperkingen als gevolg van kritieke interne trillingen. De W50-reeks wordt aangeboden in de bouwvormen B3, B5, V1 en V6.

De open (ODP) W40-motoren met twee, vier of zes polen zijn de kleinste telgen van de familie en kunnen enkel worden gebruikt voor toepassingen waarin vuil en vocht geen factor zijn. Ze worden gelanceerd in bouwgrootte IEC280L tot IEC450, met een nominaal vermogen van 185 tot 1500 kW voor laag- en middenspanning. De beschermingswaarde is IP23 of IP24.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!