Gesoldeerde lenzen voor vacuümtoepassingen

Clara Dorrepaal
Leestijd: 1 minuut

Het Fraunhofer-instituut en Pac Tech ontwikkelden een soldeertechniek om lenzen in optische instrumenten te monteren. Solderen voorkomt problemen met de lijm waarmee lenzen normaal in camera‘s en microscopen geplakt zitten. In vacuüm kan deze lijm uitdampen en neerslaan op de lens waardoor de optische eigenschappen veranderen en het optische instrument onbruikbaar wordt. Bij verhoogde temperatuur of in UV-licht werkt lijm ook niet goed omdat hij dan verweekt of juist verbrost. Soldeer is bestand tegen hogere temperaturen en straling.

Het Fraunhofer-instituut voor toegepaste optica en precisietechniek (IOF) gebruikt de solder bumping-techniek afkomstig uit de elektronica-industrie. Hierbij verhit een laser kleine bolletjes soldeer een voor een tot ze vloeibaar zijn. Vervolgens schiet een stikstofdrukgolf de vloeibare soldeerdruppels naar het punt waar ze de lens vast moeten maken. Daar stolt de soldeer in een paar microseconden. Bij het solder bumping-proces is geen flux nodig, zodat dit ook niet uit kan dampen. Om te zorgen dat de soldeer aan de lens hecht moet deze gemetalliseerd worden, bijvoorbeeld door sputteren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.