Gerrit Dedden maakt bril voor radar

Pieter Edelman
Leestijd: 5 minuten

Thales uit Hengelo maakt furore met zijn Smart-L-radar bij marines over de hele wereld. Met name de Extended Long Range-module (ELR), een software-upgrade die veel beter en nauwkeuriger kan kijken, gooit hoge ogen. Bij een praktijktest nabij Hawaï wist de Nederlandse marine indruk te maken op de Amerikanen. Een man heeft een grote rol gespeeld in het technische ontwerp van de Smart-L en de ELR, Gerrit Dedden. Dat wordt nu beloond met een nominatie voor de High-Tech Systems Action Award 2008.

Thales kan op warme belangstelling rekenen van marines over de gehele wereld. Zijn Smart-L-radarsysteem met Extended Long Range-toevoeging (ELR) gooit hoge ogen vanwege de grote nauwkeurigheid en het bereik. Dat is grotendeels aan het brein van een man te danken: Thales-ingenieur Gerrit Dedden. Vandaar dat hij genomineerd is voor de High Tech Systems Action Award 2008.

In 1997, toen Thales nog Hollandse Signaal Apparaten was, kreeg Dedden een ideetje om de nauwkeurigheid van radarsystemen te verhogen. Hij trok zich terug op zijn kamer om het na te rekenen. Negen jaar ontwikkelen later toont Thales de wereld wat het idee waard is. ’Ik kan niet méér onder de indruk zijn dan nu. Dit is klasse‘, zegt de Amerikaanse verbindingsofficier Richard Thompson na een praktijktest bij Hawaï eind 2006. Thales heeft dan net aangetoond dat hun radarsysteem een ballistische proefraket vlak na het opstijgen op een afstand van 400 kilometer kan waarnemen. Tijd genoeg om hem nog te onderscheppen. En dat allemaal dankzij een software-upgrade.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen