Gerenommeerde training ‘Design principles’ in nieuw jasje
Mechatronics Academy vernieuwt de training ‘Design principles’. Onder de nieuwe naam ‘Design principles for precision engineering’ dompelen zes topexperts de cursusdeelnemers onder in een bad met zowel de vertrouwde fundamentele kennis en inzichten als relevante toevoegingen aan het vakgebied constructieleer.
Het is behoorlijk gewaagd om een van de meest gerenommeerde trainingen in hightech Nederland stevig onder handen te nemen, maar er zat niets anders op. Piet van Rens, trainer constructieleer, geeft al jaren aan dat hij zijn werk als docent voor de training ‘Design principles’ fors wil beperken. Van Rens heeft erg veel lol in de projecten die hij vanuit ingenieursbureau Settels Savanije onder meer voor ASML doet, maar met de constructietrainingen loopt zijn agenda snel vol en dan heeft hij onvoldoende aandacht voor klanten.

Dus gingen Jan van Eijk en Adrian Rankers, beide partners binnen Mechatronics Academy (MA), op zoek naar opvolgers. Het duurde ruim een jaar, maar nu komen ze met een vernieuwde training waaraan topspecialisten uit de Nederlandse hightech- en precisiewereld zich verbinden. Het resultaat is een doortimmerde training die MA in samenwerking met High Tech Institute op de markt brengt en waarin zowel de oorspronkelijke fundamenten als vernieuwingen zijn terug te vinden.

Design principles for precision engineering
The learning goal for this training is that after the training the participants are able to recognize, identify and evaluate the fundamental aspects concerning the behavior of mechanical designs.
Meer informatieTot de nieuwe trainers behoren Huub Janssen van het Maastrichtse Janssen Precision Engineering, Chris Werner en Roger Hamelinck van Entechna Engineering uit Eindhoven, de Twentse hoogleraar precision engineering Dannis Brouwer en Kees Verbaan van NTS. Overigens blijft ook Van Rens betrokken, zij het met een verminderd tijdsbeslag.

Design principles for precision engineering
The learning goal for this training is that after the training the participants are able to recognize, identify and evaluate the fundamental aspects concerning the behavior of mechanical designs.
Meer informatieDe kennis en ervaring voor de training ‘Design principles’ stamt uit de school van Wim van der Hoek, de vermaarde hoogleraar precisietechnologie waaraan onze hightech veel van zijn constructieprincipes en -kennis te danken heeft. Als hoogleraar nam Van der Hoek mislukte projecten op in zijn beruchte ‘Des duivels prentenboek’. ‘Dit naslagwerk werd zo bekend dat iedereen het een eer begon te vinden om daar met zijn constructie in te komen’, zegt Van Rens, die Van der Hoeks gedachtegoed jarenlang uitdroeg.
De hoogleraren Rien Koster en Herman Soemers verrijkten al die cases met hun eigen kennis in eigen naslagwerken, maar alle Duivelse voorbeelden bleven toch de grote aantrekkingskracht vormen van al het studiemateriaal dat daarna in de loop der jaren op schrift werd gesteld.

Huub Janssen noemt Van der Hoek ‘bijzonder inspirerend’. Janssen zocht begin jaren tachtig een afstudeerplek op de TU Eindhoven en kwam een prof tegen die vooral aan fijnmechanische dingen werkte. ‘Wim nodigde me uit op zijn maandagochtenden. Dan legde hij een groot vel papier op tafel en daar krabbelde hij dan met vijf, zes afstudeerders en promovendi allerlei problemen op die ze samen doornamen. Dat stimulerende van Wim, dat sprak me erg aan. Ik voelde me daar als een vis in het water. Het ging vanzelf, ik voelde me thuis.’
Janssen werkte in de jaren tachtig bij ASML, maakte bij Philips in Heerlen productieapparatuur voor lcd’s en begon daarna een eigen engineeringbureau. Het onderwijs heeft hem altijd getrokken, maar het ondernemerschap had de afgelopen decennia prioriteit. ‘Net zoals bij Van der Hoek heb ik het altijd leuk gevonden om met jonge mensen technische problemen te bespreken. Dat doe ik ook als coach van mijn medewerkers’, aldus Janssen. Nu zijn medewerkers een deel van zijn taken hebben overgenomen, gingen zijn gedachten vanzelf al richting kennisoverdracht. Toen Van Eijk en Rankers bij hem aanklopten, hoefde Janssen dan ook niet lang na te denken.