Geometrische machinevisie heeft de toekomst

Koen Vervloesem
Leestijd: 6 minuten

Onlangs organiseerde Cognex een Benelux-gebruikersdag over zijn nieuwste ontwikkelingen op het gebied van machinevisie. De bezoekers kregen een introductie in het productengamma van het Amerikaanse bedrijf, zoals de geometrische machinevisietechnologie Patmax. Achteraf konden gebruikers hun eigen samples laten uitproberen.

De ontwikkeling van nieuwe en snellere processoren heeft ook in machinevisie voor vooruitgang gezorgd. Heel wat geavanceerde algoritmes zijn hierdoor praktisch haalbaar geworden. Dat vertelde Benelux-salesmanager Jan Naessens van machinevisiespecialist Cognex tijdens een gebruikersdag die het Amerikaanse bedrijf onlangs organiseerde in Beveren bij Antwerpen. Zo kan een standaard pc van vandaag perfect Cognex‘ Patmax-systeem voor geometrische machinevisie draaien. De Insight-camera‘s draaien het Patmax-algoritme zelfs op een DSP-processor.

Thomas Nepstad, promotiemanager voor pc-visie, gaf in het Waasland een overzicht van de machinevisietools voor pc‘s die Cognex aanbiedt. Daarbij mogen we volgens hem niet uit het oog verliezen dat er heel wat componenten nodig zijn: een camera voor analoge of digitale beelden, lenzen en belichting indien nodig, een camerakabel, een framegrabber of Firewire-interfacekaart, een I/O-module en software voor beeldverwerking en -analyse. Al deze componenten dragen bij aan de kwaliteit van de visietoepassing.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen