Gentse starter scoort 1,5 miljoen voor verdere ontwikkeling metaalprinter

Alexander Pil
22 maart 2021

Valcun heeft 1,5 miljoen euro kapitaal opgehaald voor de verdere ontwikkeling van zijn gepatenteerde 3d-metaalprinttechnologie. Oprichters Jonas Galle en Jan De Pauw willen 3d-metaalprinten naar eigen zeggen toegankelijk en economisch competitief maken. ‘Zelfs Google en Tesla zijn potentiële klanten’, klinken de ambities.

Het Valcun-team met vlnr Jan De Pauw, Antal Decugnière, Jonas Galle en Mohsen Saadatmand.

Het Gentse bedrijf maakt in tegenstelling tot het merendeel van de bestaande technologieën geen gebruik van laser- en metaalpoedertechnologie. Ook levert de efficiëntere warmte-inbreng een flinke energiebesparing op, claimt Valcun. Verder zijn er geen vormvereisten voor het toevoegmateriaal waardoor zowel draad, granulaten en reststromen als zelfs gerecycleerd metaal en eerder geprinte onderdelen geschikt zijn voor gebruik. Op die manier wil de startup de 3d-metaalprinter economisch competitief maken voor alle spelers in de maakindustrie. Eind vorig jaar werd de patentaanvraag voor de technologie goedgekeurd, waarmee Valcun samen met demonstratie-onderdelen de investeerders wist te overtuigen. ‘De coronacrisis leek even roet in het eten te gooien om kapitaal op te halen, maar de goedkeuring voor een bijkomende financiering geeft ons nu de nodige ruimte om verder te groeien’, aldus Galle.

Valcun heeft verschillende pilotprojecten in de pipeline. Het prototype krijgt verder vorm om aan de noden van de doeltoepassingen zoals near-net-shape producten en warmtewisselaars te voldoen. Die zijn bijvoorbeeld cruciaal voor hedendaagse accu’s. Daarmee hoopt Valcun mee te liften op de wereldwijd groeiende populariteit van elektrische voertuigen. Ook de toenemende nood aan hogere energiedensiteit en performance is een opportuniteit: die heeft een grote impact op de koeling van de onderdelen. Daarnaast zien de oprichters nog potentieel bij it-infrastructuur, die warmtewisselaars nodig hebben voor datacenters.

‘We hebben geen gemakkelijk pad gekozen door én hardware én een nieuwe technologie te ontwikkelen, een combinatie waar vele investeerder avers tegenover staan’, zegt De Pauw. ‘We zetten aldus onze torenhoge ambities gestaag verder door wereldwijd te gaan denken, en zien potentieel bij gerenommeerde bedrijven zoals Google en Tesla. Van meet af aan positioneren we ons als een internationaal bedrijf, want België is te klein als testmarkt.’

Naast investeringsmaatschappijen PMV en Vlaio ontvangt Valcun kapitaal van verschillende businessangels zoals Piet D’Haeyer (ceo Pedeo), de broers Wim en Guido Beazar (ex-Compex, bestuurders van technologiebedrijven en ex-EY ondernemers van het jaar), Jan Robrechts (ceo Lavetan) en Paul Maeyaert (IP lawyer Fencer)