Genoeg subsidiekansen voor tweede helft 2015

Jasper Ipskamp is it-consultant bij Innovation Connect, een van de grootste onafhankelijke innovatie- en subsidieadviesbureaus van Nederland.

Leestijd: 2 minuten

Ict-bedrijven – of ondernemingen die zijn gelieerd aan de ict-sector zoals de creatieve industrie – kunnen de tweede helft van dit jaar nog volop gebruik maken van subsidie. Voor onder meer het ontwikkelen van programmatuur en innovatie op het gebied van infrastructuur, connectiviteit en het ontwikkelen en toepassen van nieuwe technologieën en slimme systemen, zijn zowel op regionaal, landelijk als Europees niveau verschillende subsidies beschikbaar.

Belangrijke subsidiekansen voor ict-bedrijven en -projecten in de tweede helft van 2015 zijn WBSO-ICT, MIT Topsector Hightech Systemen & Materialen en ict, Horizon 2020 ICT en Celtic Plus. Van de WBSO, de meest laagdrempelige regeling uit het rijtje, is onlangs bekendgemaakt dat deze vanaf volgend jaar verandert. Zo wordt in 2016 de Research & Development Aftrek (RDA) onderdeel van de regeling. De RDA is bestemd voor het fiscaal aftrekken van investeringskosten. Nu moeten deze kosten worden afgetrokken van de winst maar dat heeft veel fiscale nadelen. Volgend jaar komt er een WBSO-regeling waar alle subsidiabele r&d-kosten onder vallen (loonkosten, materiaalkosten, onderzoekskosten). Voor het innovatieve mkb de toegankelijkste manier om subsidie binnen te halen.

De Mkb Innovatieregeling Topsectoren (MIT) Topsector Hightech Systemen & Materialen en ict is een subsidieprogramma voor ict-ontwikkelingen op het gebied van onder meer slimme mobiliteit, connecting cars, fotonica en 3d printing. Ook bedrijven uit de mechatronica kunnen nog tot medio september van dit jaar subsidie aanvragen vanuit deze regeling met 50 miljoen euro in kas. De miljoenen worden verdeeld over verschillende regio’s. Geïnteresseerden doen er goed aan bij deze regeling out of the box te denken bij projecten die ook zomaar binnen de subsidieonderdelen van andere topsectoren zoals health, logistiek of energie zouden kunnen vallen. De subsidiebijdrage is afhankelijk van het type project maar kan oplopen tot een ton voor individuele aanvragers en twee ton voor samenwerkingsverbanden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen