Geldzorgen domper op Brainport-feestje

Leestijd: 2 minuten

Woensdag heeft minister Verhagen van ELI in het Evoluon het rapport ’Brainport 2020 – Top economy, smart society‘ in ontvangst genomen. Zijn voorganger Maria van der Hoeven had de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel eind 2009 gevraagd een visie te ontwikkelen op de regio Zuid-Oost Nederland als spil in de Nederlandse kenniseconomie, zodat nationaal en regionaal beleid daarop kunnen worden toegespitst. De eindrapportage zoomt in op kwesties als de arbeidsmarkt, fysieke en R&D-infrastructuur, het aantrekken kapitaalschieters en samenwerking met aanpalende regio‘s in binnen- en buitenland.

Hoewel de ambities gisteren van het podium spatten, was bij de meeste sprekers ook een bezorgde ondertoon te bespeuren. Verhagen en zijn ploeg bezuinigen immers op innovatie en willen de subsidiestroom ombuigen naar generieke stimulering van onderzoek en ontwikkeling. Dat zou het einde kunnen betekenen van onderzoeksinstituten als Esi en Holst Centre en innovatieprogramma‘s als HTas en Point-One, alsmede kleinere initiatieven. De Brainport wil dergelijke activiteiten juist versterken.

Veel sprekers benadrukten dan ook de bijdrage van de Brainport aan de Nederlandse economie en het rendement dat een investering hierin oplevert. ’We komen niets halen, we komen iets brengen‘, verzekerde burgemeester Van Gijzel de minister. Die deed echter geen concrete toezeggingen. Hij wacht de adviezen af van de teams die de behoeften van negen topsectoren in kaart gaan brengen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.